image0ldjs.png

Omega-3 er blant fettsyrene som er viktigst for oss. Kroppen vår kan ikke produsere det selv, så derfor er vi nødt til å få det gjennom kostholdet vårt eller gjennom kosttilskudd.

Du får i deg omega-3 gjennom fet fisk som makrell, sardiner, ansjos og laks. Innholdet av de viktige omega-3 fettsyrene EPA og DHA varierer hos de ulike fiskeartene, men disse fete fiskene er gode kilder. Andre kilder til omega-3 er for eksempel egg, linfrøolje og nøtter. 

Vil du vite mer om omega-3? Du finner mer detaljert informasjon lenger ned på siden. 

HJERNE, HJERTE OG SYN

Når kroppen får tilgang til disse essensielle fettsyrene danner den arakidonsyre og gammalinolensyre (GLA) av linolsyre (omega-6), og eikosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA) av linolensyre (omega-3).

DHA bidrar til å opprettholde normalt syn og normal hjernefunksjon. EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon. Den gunstige effekten av å bidra til normal funksjon hos hjernen og synet oppnås ved et daglig inntak på 250 mg DHA. Den gunstige effekten av å bidra til normal hjertefunksjon oppnås ved et daglig inntak på 250 mg EPA og DHA.

METTEDE, UMETTEDE OG FLERUMETTEDE FETTSYRER

Fettsyrer deles inn i forskjellige typer: mettede, flerumettede (omega-3 og omega-6) og enumettede (omega-9). Kroppen trenger fettsyrer fra alle de forskjellige typene, i en fin balanse.  

• Mettet fett – finnes i for eksempel kokosfett, smør og kjøtt.
• Omega-3 fett – finnes i for eksempel fisk, egg, linfrø, linfrøolje, hampfrø, hampfrøolje og valnøtter.
• Omega-6 fett – finnes i for eksempel nøtter, nøttesmør, tahini, gresskarkjerner, solsikkefrø, bønner og linser.
• Omega-9 fett – finnes i for eksempel olivenolje, oliven og avokado.

    I følge Helsedirektoratet er det anbefalt at vi får i oss ca. 5-10% av kostens energiinnhold fra flerumettede fettsyrer. Av disse burde minst 1 energiprosent være omega-3 fettsyrer.